Voksen-Rideskole
 HorseSence v. Pernille Post 

HorseSence er Danmarks eneste 100% voksen rideskole
Her er kun adgang for personer over 18 år

Elegido

Navn: ELEGIDO LXXXVI
Kaldenavn: Elegido Elegido
Race: Pura Raza Española
Køn: Hingst Født:02-04-00
Stangmål: 155 cm.
Farve: brun med sort man og hale.
Temperament: arbejdsvillig, fremadgående, energisk, stabil.
Discipliner:Dressur

Elegido er en virkelig smuk P.R.E. hingst importeret fra Spanien som 5 åring, han er opdrættet og trænet på det berømte spanske stutteri "Yeguada Picos de Europa".

"Yeguada Picos de Europa" betyder frit oversat "Det militære stutteri på Europas tinde", hvilket hentyder til stutteriets fantastiske beliggenhed, i det bjerg-rige område i den østlige del af Asturian. Stutteriet har i avlen fokus på at bevarer den barokke type, med dennes funktionelle skønhed, fyrrighed og adlige udtryk.

Elegido er netop denne barokke type, han har et flot løft på benene, med den perfekte krop til den høje skole i dressuren. Han er meget arbejdsvillig, energisk, fremadgående og utrolig stabil. Elegido er basis trænet på stutteriet i Spanien og derefter videreuddannet hos os. Elegido kan samle sig helt fantastiskt og ligeledes være helt fri, i alle tre gangarter. Noget af Elegido`s speciale er side-travversader, fri trav, piaff, galloppiroetter, changementer, levader samt selvfølgelig caprioler.  

 

Pura Raza Española er kendetegnet med en lang rund og meget muskuløs krop, dette har afgørende betydning for hestens kapacitet, og muliggør (sammen med en godt bygget bagpart og en temmelig kort ryg) denne races fantastiske evne til samling, hvilket giver mulighed for næsten legende let, at udfører de vanskeligste lektioner i den høje skole.

 

Type: let hest. 
Oprindelse: Spanien. 
Udbredelse: Europa, Amerika, Australien, Afrika, Asien. 
Blod: Varmblod. 
Egenskaber: Dressur
Temperament: Intelligent, temperamentsfuld, samarbejdsvillig. 
Farve: Alle rene farver, skimmel er det mest almindelige. Broget accepteres ikke. 
Stg: Hopper min.: 150 cm; Hingste min.: 152 cm - men ses helt op til 168 cm.


Racebeskrivelse
Eksteriørbeskrivelse:
Hovedet skal være af medium længde, retvinklet og fint med lige eller svag konveks (udadbuet) næseryg. Panden er bred og plan eller svagt buet. Ørene skal være velansatte og øjnene store med et vågent blik. Halsen er let buet, muskuløs og af mellem længde. Man, hale og pandelok er kraftige. Kroppen er velproportioneret og muskuløs med en kort lænd og lavt ansat hale. Den findes i farverne skimmel (85%), brun (10%) og sort (5%). Rød er for nyligt blevet godkendt, mens farverne palomino og broget ikke accepteres. P.R.E. hestene har ikke ændret sig væsentligt igennem århundrede, men er ved at nærme sig et højere stangmål.

Historie:
Man mener, at den spanske hest nedstammer fra den Iberiske hest, som også er stamfar til Lusitanoen, der er den portugisiske hesterace. I 1471 grundlagde Kong Felipe II et stort stutteri i Cordoba, hvor han opkøbte de bedste hopper, der kunne opdrives i Spanien. Det kostede svimlende summer at bygge stutteriet, opkøbe heste og ikke mindst holde stutteriet. Kong Felipe II måtte da også finde på mange undskyldninger for sit store pengeforbrug, for ikke at falde i unåde.

En munkeorden, Khartuserne, er også skyld i at racen blev reddet fra udslettelse. Krigene gjorde indhug i hestebestanden, så munkene samlede de bedste hopper og bevarede en gammel blodlinie som eksisterer den i dag. Heste med rene Khartuser - eller Cartujano - blodlinier er i høj kurs og anses som noget af det fineste indenfor racen. Hestene er brændemærket med tegningen af et stangbid, (ligner et H) med eller uden et C over stangen.

Takket være Kong Felipe II og, ikke mindst, Khartuser munkene er det lykkes at holde denne gamle hesterace ren i mere end 500 år. Den dag i dag er det muligt at føre stamtræet på en ren P.R.E. flere hundrede år tilbage.

P.R.E. hesten er blandt andet stamfar til to af vores nutidige danske hesteracer: Frederiksborgeren og Knabstrupperen. Frederik II (1534-1588) grundlagde et stutteri på Frederiksborg slot og skabte racen Frederiksborger på basis af hovedsageligt spanske heste. Resultatet blev en yderst populær ridehest der havde succes over hele Europa. De skimlede eller hvide blev brugt ved det kongelige hof som køreheste.